Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Met een Europese aanbesteding wordt er bij de procedure voor het kiezen van een opdrachtnemer gewerkt volgens Europese regels. Met een aanbesteding kan een opdrachtgever een opdracht kenbaar maken zodat verschillende partijen hiervoor een offerte kunnen maken. De bedrijven zijn dan met elkaar in competitie voor het krijgen van de opdracht. Als een bedrijf de opdracht krijgt, dan heet dat gunning. Door gebruik te maken van een aanbesteding kunnen bedrijven gelijke kansen krijgen en wordt concurrentie gestimuleerd.

Europese richtlijnen

Een Europese aanbesteding is een aanbesteding die wordt gedaan door een Europese overheid. Deze aanbestedingen moeten voldoen aan bepaalde richtlijnen die door de Europese Unie zijn opgesteld. Er zijn verschillende typen aanbestedingen die in deze richtlijnen zijn omschreven. Het gaat daarbij om de typen: werken, leveringen en diensten. In het eerste geval gaat het om aanbestedingen voor infrastructuur, de bouw van scholen en nieuwbouw. Bij leveringen gaat het om materieel zoals voertuigen, computers en andere apparaten. Een aanbesteding voor diensten is bedoeld voor het leveren van financiƫle dienstverlening, opleidingen, reclame en andere diensten.

Waarom zijn er Europese aanbestedingen?

Europese aanbestedingen zijn in het leven geroepen om bedrijven een eerlijke kans te geven voor het verkrijgen van een opdracht. Deze aanbestedingen worden gedaan door Europese overheden op elk niveau. Het gaat dan niet alleen om landelijke overheden maar ook om provincies en gemeenten die een opdracht willen laten uitvoeren. De reden dat deze aanbestedingen aan de door de Europese Unie opgestelde regels moeten voldoen is om ervoor te zorgen dat de opdracht niet onderhands wordt vergeven.

Principes

Een Europese aanbesteding wordt gedaan op basis van 3 principes. In eerste instantie moet de aanbesteding objectief zijn. Dit betekent dat elk bedrijf op de hoogte moet kunnen zijn van de opdracht die de opdrachtgever vervuld wil hebben. Het tweede principe is transparantie. Voordat de aanbesteding in werking treedt moeten alle regels en afspraken duidelijk zijn vastgelegd en gecommuniceerd zijn. Het laatste principe is dat er bij de gunning, het maken van de keuze voor een bedrijf, niet gediscrimineerd mag worden.

Voor wie is een Europese aanbesteding verplicht?

Een Europese aanbesteding is verplicht voor alle overheden op elk niveau binnen de Europese Unie. Hieronder vallen de nationale overheden, gemeenten, provincies, waterschappen, publiekrechtelijke instellingen zoals bijvoorbeeld universiteiten, bedrijven voor watervoorziening, energievoorziening en vervoer. Zoals eerder gesteld kunnen de Europese aanbestedingen worden gedaan voor werken, leveringen en diensten.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Laat een Reactie achter