zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer? Waar houd je rekening mee

Als zzp’er zijn er talloze dingen waar je om moet denken. Je bent volledig op jezelf aangewezen en heb daarom ook veel verantwoordelijkheid op je schouders rusten. Het is daarom belangrijk om goed verzekert te zijn tegen enkele zaken. Je loopt zo minder risico en weet dat bepaalde dingen vergoed worden. Welke verzekeringen jou als zzp’er meer zekerheid kunnen bieden? Hieronder een kort overzicht.

Schade is niet fijn
Als zzp’er kan het wel eens voorkomen dat er schade gemaakt wordt aan anderen hun spullen. Zeker als je personeel in dienst hebt, kun je hier niet altijd controle op uitoefenen. Bovendien, ongelukken gebeuren nou eenmaal wel eens. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je als zzp’er afsluiten om beschermt te zijn tegen dit soort ongevallen. Je bent dan verzekert voor schade die je aanricht tijdens het uitvoeren van je beroep. Indien de schade wordt veroorzaakt door een stagiair of een meewerkend lid, wordt dat ook gedekt.

Niet geschikt voor ieder beroep
Je kunt als zzp’er niet zomaar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Er zijn altijd enkele voorwaarden waaraan je dient te voldoen. Dit kan per verzekeraar verschillen en het is daarom altijd goed om hierover te informeren. Zo kan de verzekering alleen gelden voor zzp’ers met een eenmanszaak of bv en dien je in de zakelijke dienstverlening te werken. Dit zou betekenen dat een zzp’er in de zorg wellicht bij een andere verzekeraar een verzekering moet afsluiten. Om dit zeker te weten kun je vaak bij de verzekeraar wel een lijst met beroepen opvragen. Je kunt dan kijken of jou beroep er tussenstaat.

Wat kost het dan?
Als zzp’er bepaal jezelf voor welk bedrag je verzekert wilt zijn. Afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag wordt de premie bepaalt. Daarnaast is de hoogte van de premie ook afhankelijk van het eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, des te lager de premie. Ook hier kun je als zzp’er zelf een keuze in maken.

Niet de werknemer maar de klant
Als zzp’er kun je naast het schade aan andermans spullen ook problemen ondervinden met de opdrachtgever. Ook hier kun je je voor verzekeren, door middel van een rechtsbijstandverzekering. Je bent dat beschermt tegen conflicten met je opdrachtgever. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de klant weigert te betalen. Zo’n conflict kan hoog oplopen in kosten en het is daarom fijn als je hiervoor verzekert bent. Daarnaast kun je altijd juridisch advies vragen bij de verzekeraar en wellicht samen een oplossing zoeken.

Dit is slechts een kort overzicht van enkele risico’s die je als zzp’er kunt lopen. Het is natuurlijk ook per persoon verschillend en informeer je daarom vooral goed over de zaken die voor jou toepasbaar zijn.