De voor- en nadelen van een bedrijfspand huren op een rijtje

Er zijn voor- en nadelen wat betreft het huren van een bedrijfspand ten opzichte van kopen. Soms is huren een prima oplossing, terwijl in andere gevallen kopen een veel betere beslissing is. Wat en wanneer huren de beste oplossing is hangt af van diverse factoren. Het is niet dat een van de twee opties per definitie beter is. Soms past een bedrijfspand huren beter in een situatie en in andere gevallen past een bedrijfspand kopen en dus een bedrijfshypotheek aangaan, daar dan weer beter in.

De voordelen van het huren van een bedrijfspand

Het grootste voordeel van het huren van een bedrijfspand is dat het flexibeler is wanneer je van het pand af zou willen. Een huurcontract kun je opzeggen. Een gekocht pand moet eerst verkocht worden. Soms wordt het huren van een bedrijfspand aangegaan voor een bepaalde periode. Tussentijds opzeggen is meestal niet mogelijk.

Een ander voordeel van het huren van een bedrijfspand is dat grote onderhoudskosten in principe niet voor rekening van de huurder komen. Grote onderhoudskosten komen voor rekening van de verhuurder. Soms gebeurt het ook wel eens dat hierover andere afspraken zijn vastgelegd in het huurcontract. Deze staan altijd in de voorwaardes vermeld. Lees de voorwaardes dus goed door wanneer je een huurcontract aangaat.

Wanneer er een bedrijfspand gekocht moet worden en er dus een bedrijfshypotheek moet worden aangegaan, dan moet er een deel van de kosten van het aan te kopen pand uit eigen vermogen worden betaald. Dat zijn nu eenmaal voorwaardes voor het aangaan van een bedrijfshypotheek.  Wanneer je kiest voor huren van een pand krijg je hier niet mee te maken en blijft dat gedeelte vermogen beschikbaar om bijvoorbeeld te investeren. Wanneer het geïnvesteerd moet worden in een bedrijfspand is dat bedrag niet langer beschikbaar.

De nadelen van het huren van een bedrijfspand

Je profiteert bij het huren van een bedrijfspand niet van waardestijgingen. Een huurcontract van een bedrijfspand is meestal voor meerdere jaren, tussentijds is het lastig om het contract te ontbinden. De huurprijs kan nogal wisselend zijn. De verhuurder stelt de huurvoorwaardes en het huurcontract kan bijvoorbeeld worden opgezegd wanneer het pand wordt gesloopt. Als laatste moet er toestemming van de verhuurder gevraagd worden wanneer er bouwkundige aanpassingen gedaan moeten worden aan het pand. Wanneer het een gekocht pand is, heb je niet te maken met een derde partij en beslis je zelf.