Een prettige werkplek voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer kan het soms lastig zijn om aan de start van je onderneming gelijk een prettige werkplek te vinden. Veel ondernemers beginnen vanuit huis, maar de meesten komen er al snel achter dat dit toch niet prettig werkt. De meeste ondernemers vinden het fijner om onder de mensen te zijn als ze werken. Coworking spaces en flexwerkplekken zijn daardoor populair onder zelfstandig ondernemers. 

Werkruimte

De meeste flexplekken en coworking spaces zijn open, grote ruimtes waar meerdere mensen tegelijk zitten te werken. Soms kun je een vaste plek huren, maar net zo vaak is dit niet het geval. Zorg dat de werkplek bij je persoonlijkheid past. Hou je van een lichte werkomgeving? Kies dan voor een flexplek met grote raampartijen. Is het erg rumoerig in de open ruimte en raak je daardoor snel afgeleid, maar wil je wel graag tussen andere ondernemers werken? Dan is het wellicht een goed idee om een headset aan te schaffen met noise-cancelling.  

Faciliteiten

Door met andere ondernemers je werkruimte te delen, kun je ook faciliteiten delen. Denk aan de WIFI of een beamer voor presentaties. Of printers en een goede koffiemachine, ook niet onbelangrijk! Dit scheelt weer in de kosten en daarnaast zorgt dergelijke apparatuur voor een professionelere indruk. Vooral wanneer je zakelijk veel klantcontact hebt, kan dit een pre zijn.   

Ergonomisch 
Zorg dat je werkplek altijd ergonomisch is ingericht. Veel ondernemers vinden dit onzin en vinden dat je prima uren achter je laptop kan zitten werken, totdat ze klachten krijgen en dan is het eigenlijk al te laat. Want ziek zijn als zelfstandig ondernemer betekent dat je business stil ligt. Investeer dus in een goede bureaustoel, een goed bureau en andere apparatuur waarmee je werkt. Krijg je wel last van een muisarm, blijf dan niet geforceerd doorwerken. Hierdoor worden de klachten alleen maar erger. Wissel werken ook af met voldoende pauzes, dit is zowel goed voor je lichaam als voor je geest!