Wat is een flexplek ruimte? En wie heeft er baat bij?

Flexplek ruimten worden gedefinieerd als een regeling waarbij werknemers van verschillende bedrijven een gedeelde kantoorruimte hebben. Dit maakt kostenbesparing en gemak mogelijk door gebruik te maken van gedeelde infrastructuren, zoals apparatuur, nutsvoorzieningen, receptionistes en conciërges, en in sommige gevallen ook verfrissingen en pakketaannamediensten. 

Ze zijn perfect voor kleine bedrijven, freelancers, telewerkers, en startende teams die hun werk willen volbrengen en willen netwerken met bedrijven die voor hen gunstig zijn. Werkgevers en werknemers kunnen er zinvolle relaties met bedrijven opbouwen die tot mogelijke gezamenlijke projecten leiden of nuttige zakelijke praktijken ontvangen. De flexplek ruimte biedt hen een professionele en flexibele werkomgeving die aan hun schema is aangepast. Iedereen profiteert van een flexplek ruimte. 

De voordelen van flexplek ruimten

1. Verhoogde productiviteit 

De productiviteit wordt sterk verhoogd voor de mensen die vanuit huis werken. Ze hebben niet meer de voortdurende afleiding die een huis kan bieden, zoals huilende baby’s, het huis opruimen, of gewoon verantwoordelijkheden die af moeten. Ontsnappen naar een flexplek ruimte minimaliseert storingen bij het afmaken van je werk met creativiteit en het op tijd afleveren. 

Flexplek ruimtes zijn geoptimaliseerd voor productiviteit. Ze zijn gemaakt om zich aan te passen aan verschillende werkstijlen, en bieden verschillende settings en een variëteit aan bureaus en vergaderruimten om zich aan alle werkende personen aan te passen.

2. Netwerk- en samenwerkingsmogelijkheden 

Het belangrijkste verschil tussen een traditioneel kantoor en een gedeeld kantoor zijn de netwerk- en samenwerkingsmogelijkheden die een flexplek ruimte biedt. De werkomgeving is collaboratief omdat men elke dag met verschillende mensen en organisaties samenwerkt; die mensen kunnen je bedrijf mogelijk het volgende grote bedrijfsidee geven.

In flexplek ruimten worden ook netwerkevenementen gehouden om bedrijven te helpen nieuwe zakelijke partnerschappen of klanten te vinden, brainstormsessies met andere gelijkgestemde bedrijven, en educatieve workshops. Ze omvatten ook leuke activiteiten, van luncheonsevenementen tot workout lessen, perfect om kennis te maken en die om te zetten in winstgevende en persoonlijke relaties.

3. Flexibel werkschema

Flexplek ruimtes bieden mensen de mogelijkheid om het kantoor te betreden en te verlaten wanneer ze dat willen. Ze kunnen kantooruren samenstellen die het beste passen in hun schema en bij hun werkgevers. Bovendien creëerden flexplek ruimten een oplossing voor werkgevers die bijzondere werknemers buiten hun regio in dienst willen nemen. Ze kunnen hun werknemers op afstand lidmaatschappen van flexplek ruimtes geven zonder ze te hoeven verhuizen.

Tip: Flexplekken voor zelfstandigen en flexwerkers

4. Privé & gedeeld kantoor 

Een groot voordeel van flexplek ruimten is dat ze privé en gedeelde kantoren hebben die voor alle werknemers toegankelijk zijn. Ze verwijderen de traditionele cubicles en vervangen ze door kleurrijke vergaderzalen, een veelheid aan hot desks, met glas ommuurde privé-kantoren, en dure loungeruimtes. De privé- en gedeelde kantoren geven de werknemers de keuze tussen rust en stilte of brainstormsessies met het team. 

5. Bouw structuur aan het evenwicht tussen werk en privéleven

Het evenwicht tussen werk en privéleven is van cruciaal belang voor je geestelijke gezondheid; er moet een aparte ruimte zijn tussen je thuis- en werkkantoor. Zonder dit wordt alles een waas, want er is geen structuur voor je persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden. Flexplek ruimtes bieden deze structuur omdat ze een scheiding vormen tussen je thuis- en werkomgeving; er is een plek om heen te gaan voor werk en een thuis om naar terug te keren voor rust. 

6. Kostenbesparend

In flexplek ruimten betaal je alleen voor de ruimten die je van plan bent te gebruiken en krijg je zonder extra kosten exclusieve extraatjes, van schoonmaakpersoneel tot afdrukservice. Dit is essentieel voor kleine bedrijven die hun bedrijf willen blijven groeien en uitbreiden, want ze hoeven de druk van langlopende huurcontracten niet te doorstaan. De kostenbesparing is een enorm voordeel, want het geld dat eerst voor een traditionele kantoorruimte zou worden gebruikt, kan nu in hun bedrijf worden geïnvesteerd.

Uitgelicht: Praktijkruimte of coachingsruimte huren

7. Creativiteitsimpuls

Wanneer je samenwerkt met andere gelijkgestemde mensen en bedrijven, doe je zoveel kennis en ideeën op die van toepassing kunnen zijn bij het maken van je volgende grote bedrijfsproject. Verandering van werkomgeving is een uitstekende opfrisser voor je hoofd, en ideeën uitwisselen met andere mensen kan je creativiteit een boost geven.