Werk aan je gezondheid en houding terwijl je op kantoor zit

Heb je een kantoorbaan en breng je het grootste gedeelte van je dag zittend door? Dan merk je na verloop van tijd wellicht dat je meer last krijgt van allerlei lichamelijke kwaaltjes. Een mens is er niet op gebouwd om de hele dag te zitten en weinig te bewegen. Gelukkig bestaan er allerlei manieren waarop je tijdens je zittende werkdag toch voldoende in beweging kunt blijven. Ergonomisch werken wordt steeds belangrijker en voorkomt dat je rug-, nek- of schouderklachten ontwikkelt. In deze blog lees je een aantal tips terug die je helpen om in de juiste lichaamshouding aan het werk te zijn én op welke manier je tijdens je kantoorbaan toch in beweging kunt blijven.

Tips om tijdens een kantoorbaan toch de juiste lichaamshouding te behouden

Jaren geleden kwamen medici en fysiotherapeuten er al achter dat zittend werk een nadelig gevolg voor je lichaamshouding kan hebben. Wanneer je een kantoorbaan hebt of het grootste gedeelte van je dag zittend doorbrengt, kun je allerlei lichamelijke klachten ontwikkelen. Je kunt een stijve rug, pijnlijke nek of verzuurde schouders krijgen. Door dynamisch werken kun je dit soort problemen tegengaan. Dynamisch werken zorgt ervoor dat je gedurende je werkdag, toch voldoende beweging krijgt en je lichamelijke klachten daardoor voorkomt. Probeer bijvoorbeeld heen en weer te lopen met je headset als je belt, haal altijd zelf je eigen koffie of thee en loop een rondje tijdens de pauzes!

Op welke manier kun je tijdens een kantoorbaan toch in beweging blijven?

Hoe gaaf is het om tijdens je zittende kantoorbaan een manier te vinden, waarop je dagelijks toch voldoende beweegt? Natuurlijk zou je in de pauzes een blokje om kunnen lopen met collega’s of op de fiets naar je werk kunnen gaan. Echter bestaan er ook handige gadgets die je tijdens je werkdag van meer beweging kunnen voorzien. Bewegen is gezond en helpt je om je lichaam in goede conditie te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bureaufiets? Deze gebruik je als kruk of stoel, maar kan ook gewoon uit een klein platform met trappers bestaan. Een bureaufiets biedt je de mogelijkheid om tijdens het werken, met je benen te bewegen en trapbewegingen te maken.

Een bureaufiets zorgt ervoor dat je blijft bewegen, calorieën verbrand en stijfheid in je benen tegengaat. Wanneer je de bureaufiets op de juiste manier gebruikt, kun je zelfs nog wat overtollige kilo’s kwijtraken. Verder kan de fietsende beweging voor meer rust in je hoofd zorgen.