Wat maakt een goede accountant?

Wanneer u op zakelijk of privévlak helderheid in uw financiële huishouding of boekhouding wilt krijgen, is het mogelijk tijd om een goede boekhouder of accountant uit Aalsmeer in te schakelen. Hoewel beide benamingen zijn voor dezelfde taken, zit er wel degelijk een verschil tussen een boekhouder en een accountant. Iedereen mag zich namelijk een boekhouder noemen, terwijl een accountant een beschermd beroep is. Het verschil zit hem vaak in de kosten. Wanneer dit geen probleem is en u voor de accountant kiest is het zaak om de juiste uit te kiezen. Hoe doet u dat en waar moet u op letten? Lees het hieronder in ons nieuwe blog.

Adequaat en bij de tijd

Een van de belangrijkste eigenschappen die een accountant moet hebben is betrouwbaarheid. Aangezien deze persoon zich bezighoudt met uw financiën wilt u graag dat dit op een professionele manier en ook zo discreet mogelijk gebeurt. Uw zaken zijn immers privé. Belangrijk hierin is de communicatie die een accountant met u heeft. Deze moet stipt zijn en de accountant moet u voorzien van een reëel beeld dat ten alle tijden klopt. Ook is het belangrijk dat hij of zij beschikt over de laatste kennis op het gebied van boekhoudkundige programma’s of vernieuwingen in de wet- of regelgeving.

De persoonlijke band

Voor iemand die zich bezighoudt met uw persoonlijke financiën of budgetten van het bedrijf is het belangrijk dat er een klik tussen u en de accountant is. Let echter op dat deze band nooit te persoonlijk wordt. Een goede accountant is en blijft een onafhankelijk iemand. Ook wanneer u merkt dat u de accountant niet volledig begrijpt of kunt volgen is dit geen goede match.

Zorg voor vaste en heldere afspraken

Ook is het belangrijk dat er een heldere prijs voor de diensten van de accountant afgesproken wordt. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan wanneer u de rekening van het accountantskantoor op in de brievenbus krijgt? Zorg dan dat u volledig heldere afspraken over de kosten en prijzen met u accountant maakt. Tip: vaak worden ‘kennismakingsgesprekken’ of een ‘telefoontje’ ook berekend in de rekening. Vraag daarom altijd even van tevoren aan uw accountant of accountantskantoor of dit ook geld kost.

Een accountant inschakelen

In 2018 waren er volgens de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) meer dan 20.000 personen die lid waren van de beroepsorganisatie. Om jezelf accountant te noemen moet je ook verplicht bij de NBA aangesloten te zijn. Dit betekent dus dat in Nederland redelijk wat accountants te vinden zijn. U kunt ervan uitgaan dat, dankzij het keurmerk van het de NBA, ieder accountantskantoor professioneel handelt en van onberispelijke kwaliteit is. De reden om dan voor een specifiek kantoor te kiezen is dan ook voor veel mensen de persoonlijke band met hun accountant, de ligging van het kantoor of de naam dat het kantoor in de regio heeft.

Geplaatst in: Niet gecategoriseerd