Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Het valt niet mee als je jong bent en dan al een sectorkeuze moet maken. Ga maar na: zelfs als volwassene is het al lastig om keuzes te maken die je toekomst betreffen. Kies je als leerling straks voor natuur of voor techniek, of ga je toch liever voor economie, maatschappij of cultuur?  Soms is de keuze heel eenvoudig, bijvoorbeeld als je echt uitblinkt op een bepaald vlak. Soms is het maken van een keuze echter ook heel lastig. Veel kinderen geven dan ook ‘weet ik niet; als antwoord op de vraag wat ze later willen worden. Bij het maken van de juiste keuze kun je hulp krijgen zodat je de meest verstandige beslissing neemt.

Kind kan de gevolgen van een beslissing nog niet goed overzien
Eigenlijk is het onmogelijk voor kinderen zelf om al op zeer jonge leeftijd een keuze te maken, simpelweg omdat het brein van het kind dan nog geen verbanden kan leggen en nog geen gevolgen van het maken van bepaalde keuzes kunnen overzien. Als ouders van kinderen die een sectorkeuze moeten maken is het belangrijk om veel met je kind te praten. Vragen stellen als ‘wat ze denken over vijftien jaar te doen’ zijn in dit kader prima vragen. Maak dergelijke gesprekken nooit te zwaar en eis geen duidelijk antwoord. Laat dergelijke gesprekken zo natuurlijk mogelijk verlopen en blijf vooral geduld houden en positief ten opzichte van je kind.

Kind wordt snel voor keuzes gesteld
Welke sectorkeuze
maak ik? Zeker als je een opleiding op het VMBO volgt, word je snel voor keuzes gesteld: je maakt een leerweg– en een keuze. Voor het maken van een goede sectorkeuze moet je goed weten wie je bent, wat je kunt en wat je precies wilt. En dat is dus vaak precies het probleem. Ook dien je bij het maken van een goede keuze weet te hebben van mogelijke vervolgopleidingen en werk dat je na je opleiding wilt gaan doen.

Vragen over persoonlijkheid, interesse en capaciteiten
Er zijn bureaus die je kind kunnen helpen bij het nemen van de juiste sectorkeuze. Na een kennismakingsgesprek wordt je kind gedurende een testdag aan allerlei testen onderworpen. Je kind krijgt vragenlijsten voorgeschoteld over de persoonlijkheid, de interesses en je kind maakt een capaciteitentest. Ook voert je kind een gesprek met een psycholoog. De uitslagen krijg je schriftelijk en eventueel kun je die met de specialisten bespreken. Ook kan eventueel nazorg geboden worden.

Sectorkeuze is investering in de toekomst
Hulp bij de voor jouw kind goede sectorkeuze kost inderdaad geld. Het is echter een investering in de toekomst, want het zou zonde zijn als je een keuze maakte die niet aansluit bij de persoonlijkheid of de capaciteiten van je kind. Je kunt ervan uitgaan dat de uitslagen van de testen een heel reëel beeld geven van wie je kind precies is en wat hij of zij kan. Doorgaans zijn de onderzoeken die uitgevoerd worden gedegen en volledig en valt het met de prijs reuze mee. Bovendien is het een bijzonder goede investering in de toekomst van je kind.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Laat een Reactie achter