Met deze 5 tips kan jij prettig thuiswerken

De afgelopen tijd hebben we ontdekt dat thuiswerken ons veel voordelen biedt en dat het soms een enorm voordeel kan zijn. Af en toe een dag digitaal thuiswerken kan daarom fijn zijn. Maar moet het iedere dag, zoals de afgelopen maanden, dan is het erg belangrijk dat je kunt werken op een goed ingerichte werkplek die je helpt bij het hebben van een productieve en fijne werkdag. Met deze tips krijg jij dat voor elkaar! 

  1. Denk na over de plek waar je werkt

Misschien wel de belangrijkste tip: hoewel je huis klein aan kan voelen, zijn er voor het thuiswerken toch veel mogelijkheden. De bank, die fijne luie stoel, op bed, of toch gewoon aan de keukentafel? Kies een plek waar je niet te veel prikkels of afleiding hebt en waar je geen last van je rug krijgt. Het prettigst is misschien wel een bureau of keukentafel met fijne stoel, waar je al je benodigdheden binnen handbereik hebt en niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld de televisie. 

  1. Kleed je aan zoals normaalgesproken

Het is zeer verleidelijk om de hele dag in huispak of ochtendjas aan het werk te zijn. Maar dit versterkt het gevoel van de “relaxmodus” waar we soms in zitten. Door je normaal aan te kleden, alsof je wél naar kantoor gaat, start je makkelijker met je dag en ben je gedurende de dag productiever. 

  1. Loop een rondje 

Zorg dat je in beweging blijft gedurende de dag. Loop tijdens je lunchpauze lekker naar buiten, of neem de extra tijd die je hebt doordat je niet hoeft te reizen om eerst een rondje te wandelen. De frisse buitenlucht is goed voor je hersenen en zorgt voor nieuwe ideeën. Daarnaast is het fijn om even in een andere omgeving te zijn. 

  1. Zoek alsnog contact met anderen 

Als je thuiswerkt, werk je meer alleen dan wanneer je naar kantoor gaat. Het is belangrijk om in contact te blijven met anderen zoals collega’s, vrienden en familie. Spreek bijvoorbeeld met een collega af om even te bellen voor een afstemming of te sparren in de omgeving van jullie digitale werkplek, of ga tijdens je pauze koffiedrinken met een vriendin of vriend die in de buurt woont. 

  1. Voel aan wanneer je moet stoppen 

Op kantoor bestaat je dag niet alleen maar uit continu productief zijn. Je loopt naar de koffieautomaat, hebt een gesprek met een collega over het weekend, loopt een rondje naar buiten tijdens je pauze, doet een fysieke boodschap of praat met je teamleden. Thuis is deze afleiding er niet, waardoor de 8-urige werkdag ook echt 8 uur werken wordt – soms zelfs nog langer, omdat de tijd anders aanvoelt. Let erop dat je je grenzen bewaakt en niet te lang achter elkaar doorgaat. Gun jezelf pauzes die je nodig hebt en stop wanneer je werkdag officieel is afgelopen. 

Zie er de voordelen van in! 

Soms is het lastig om in de sleur van het thuiswerken de voordelen te herkennen. Maar geniet van het feit dat je niet lang hoeft te reizen en soms wat langer in bed kunt blijven liggen of uitgebreid met de hond kunt wandelen! Of gebruik de tijd als quality time met je gezin, als je een gezin hebt. Geen gezin? Dan wordt het quality time voor jezelf: een goed boek lezen, sporten, een fijne wandeling of uitgebreid koken. Door thuis te werken wordt dit juist mogelijk! 

Geplaatst in: Werk