Luchtkwaliteit; voldoet jouw werkomgeving?

Als flexwerker kom je soms op de meest rare plekken terecht. Of je nu flexwerk achter je laptop uitvoert of zo nu en dan een werkplaats huurt: lang niet alle werkomgevingen hebben een goede luchtkwaliteit. Dat terwijl een goede luchtverversing erg belangrijk is! Wist jij dat slecht ventileren kan leiden tot gezondheidsklachten zoals astma of allergische reacties? Dit wil je te alle tijden voorkomen. Maar hoe weet jij of de door jou gehuurde werkomgeving voldoet aan de eisen voor luchtkwaliteit? Wij leggen het je uit.

Welke eisen mag je stellen aan de luchtkwaliteit van jouw gehuurde werkomgeving?

Welke eisen je mag stellen aan de luchtkwaliteit op jouw flexwerkplek, hangt natuurlijk af van de werkzaamheden die je uitvoert. Zo is voor iemand die achter een laptop werkt goede luchtverversing op kantoor voldoende. Terwijl voor iemand die in een werkplaats machinaal aan het zagen is een afzuigsysteem essentieel is. Ben je er niet zeker van welke eisen je aan de luchtkwaliteit van jouw flexwerkplek mag stellen, zoek dit dan zeker eens uit. In het online Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je uitgebreide informatie met betrekking tot de Arbowet en luchtzuivering. Op de website staan daarnaast adviezen voor luchtverversing die je op jouw flexplek direct kunt doorvoeren. Lees ook welk afzuigsysteem geschikt is voor op de werkplaats.

Hoe merk je dat de luchtkwaliteit in jouw werkomgeving onvoldoende is?

Wist je dat onvoldoende of onjuist ventileren tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden? Een goede luchtverversing op kantoor is daarom erg belangrijk. Als jij last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn of een slechte concentratie kan dit zomaar het resultaat zijn van een slechte luchtkwaliteit in jouw werkomgeving. Veelvoorkomende klachten zijn daarnaast ook astma, jeukende ogen en allergische reacties. Misschien denk je dat de luchtkwaliteit op jouw flexwerkplek in orde is omdat er geen tekenen zijn van ongezonde lucht. Maar ook zonder dat je hier direct tekenen van ziet kan de lucht van slechte kwaliteit zijn. Zo zorgt alleen al de aanwezigheid van meerdere mensen in een ruimte voor een afname van het zuurstofgehalte in de lucht. Ook een werkomgeving die niet regelmatig wordt schoongemaakt of een bureau waarop stof zich kan verzamelen komen de luchtkwaliteit niet ten goede. Wil je de luchtkwaliteit op jouw flexplek verbeteren? Begin dan eens met het sluiten van kastdeuren en het opruimen van je bureau of werkbank.